SCOPUL RUGACIUNII

Fiecarui crestin i s-a oferit ocazia de a avea oricand si oriunde doreste, audienta la Dumnezeu. Dumnezeu a fost atat de bun fata de noi iar noi ne folosim atat de putin de aceasta bunatate. Sunt convins ca îngerii se mira de noi.
Cata nevoie avem de a ne ruga! Nu de a discuta despre rugaciune. Nu de a tine conferinte despre ea, ci de a practica de fapt privilegiul rugaciunii.
Pavel a spus, "staruiti în rugaciune" (Col.4:2). Cuvantul grecesc pentru "staruiti" indica insistenta si constanta. Astfel, "staruiti cu insistenta în rugaciune". De ce este necesara insistenta în rugaciune? Unii oameni spun ca a te ruga de mai multe ori pentru o nevoie demonstreaza lipsa de credinta din partea dumneavoastra. Totusi în gradina Ghetsimani, Isus s-a rugat de trei ori aceasi rugaciune (Mat.26:39-44). De asemenea vorbind de ghimpele sau din carne, Pavel, apostolul a spus: "De trei ori am rugat pe Domnul sa mi-l ia" (2 Cor. 12:8).
Isus a afirmat insistenta în rugaciune în doua pilde. In prima, El a spus ucenicilor ca, "trebuie sa se roage necurmat si sa nu se lase" (Luca 18:1). Dupa aceea El a ilustrat aceasta cu povestea judecatorului neînduplecat si a vaduvei staruitoare. Vaduva aceasta la vizitat pe judecator în fiecare zi spunînd: "Fa-mi dreptate în cearta cu pîrîsul meu".
Judecatorul chiar daca nu se temea de Dumnezeu sau de oameni a spus, "femeia aceasta ma va înnebuni daca vine aici în fiecare zi!" Astfel a luat hotararea în favoarea ei. Dupa aceea Isus a adaugat, "Nu va face Dumnezeu dreptate alesilor Lui...? Va spun ca le va face dreptate în curand" (Luca 18:2-8).
La început am avut dificultati cu faptul ca Isus a folosit un judecator nedrept ca o comparatie cu dreptul nostru Dumnezeu. Insa pilda demonstreaza de fapt, un vast contrast. Daca un judecator nedrept poate fi convins sa ia o hotarare ca urmare a insistentei unei femei, cu cît mai mult cinstitul si bunul nostru Dumnezeu va face o
judecata grabnica si dreapta pentru aceia care-l cheama pe El. Cealalta pilda despre insistenta în rugaciune îl priveste pe un om care a auzit în miezul noaptii o bataie la usa lui. A deschis usa si si-a invitat înauntru pe prietenii sai care venisera sa ramana peste noapte. Dorind sa-i hraneasca înainte de a le face paturile, omul acesta s-a uitat în camara si a descoperit ca nu avea suficienta paine. Astfel s-a dus la un vecin si a batut la usa spunand, "Prietene, împrumuta-mi trei pîini, caci am niste musafiri". Vecinul a raspuns, "deja sunt în pat împreuna cu nevasta si copiii mei. Revino maine". Insa omul a continuat sa bata si era hotarat sa nu se opreasca pana ce nu obtinea ceea ce dorea. Datorita persistentei acestui om, vecinul s-a ridicat din pat în cele din urma si i-a dat niste paine (Luca 11:5-10).
Asadar, Biblia afirma insistenta sau staruinta în rugaciune. Dar înseamna oare aceasta ca rugaciunile noastre îl conving pe Dumnezeu sa faca lucrurile dupa cum noi vrem? Este oare Dumnezeu arbitrar si sovaitor sa ne raspunda cererilor noastre, iar noi îl convingem sa o faca prin a fi insistenti si suparatori? Nu cred ca asa stau lucrurile. Eu sunt convins ca rugaciunile nu schimba si nu pot sa schimbe intentiile lui Dumnezeu, chiar de ar fi sa va rugati fierbinte, sa cereti cu lacrimi si chiar de ar fi sa va rugati pentru mai multe zile. Dumnezeu este mult prea iubitor pentru a ceda doar fiindca plangi si insisti dupa ceva care El stie ca îti este daunator si ca te va distruge în cele din urma.
Rugaciunea nu schimba planul lui Dumnezeu însa rugaciunea schimba actiunea lui Dumnezeu. Isus a spus ca "Tatal vostru stie de ce aveti trebuinta mai înainte ca sa-I cereti voi" (Mat. 6:8).Rugaciunile voastre nu-l informeaza pe Dumnezeu despre situatia în care va aflati. El cunoaste toate nevoile voastre mai înainte ca macar voi sa-l rugati. Insa rugaciunile voastre deschid usa si-i îngaduie lui Dumnezeu sa faca acele lucruri pe care dorea sa le faca, dar nu încalcand propria voastra vointa libera. Dumnezeu stie ca într-un an voi avea nevoie de un anumit lucru fiindca El cunoaste mai dinainte toate nevoile mele precise. In schimb, eu nu-mi cunosc nevoile mele din luna care urmeaza.
Daca Dumnezeu mi-ar fi dat astazi ceea ce as fi avut nevoie într-un an, atunci s-ar putea ca sa nu folosesc lucrul acela asa cum El ar fi intentionat sa-l folosesc. Asadar atunci cand eu descopar nevoile pe care le am îl rog pe Dumnezeu cu, "Ajuta-ma si îngrijeste-te acum de aceasta nevoie". In cele din urma mi-am dat si eu seama de problema, dar Dumnezeu era tot timpul constient de ea. De aceea, atunci cand îi cer ajutorul, El poate acum sa mi-l ofere fiindca îl voi folosi asa cum El doreste sa fie folosit.

~O VIATA EFICIENTA DE RUGACIUNE de Chuck Smith~